http://mm.muhendislik.ibu.edu.tr/
Makine mühendisliği, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin planlanması, tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, işletilmesi ve bakımı bu mühendisliğin konuları arasındadır. Tarihi gelişim içerisinde pek çok diğer mühendislik dalının Makine Mühendisliğinin bünyesinden ayrıldığı bilinmektedir. Bu bağlamda Makine Mühendisliği alternatifi olmayan ve pek çok çalışma alanında ihtiyaç duyulan bir mühendislik dalıdır.
Makine mühendisleri; makine veya mekanik sistemlerin tasarlanması, geliştirilmesi ve imalatı ile ilgilenir. İğneden uçağa kadar olan yelpazedeki bütün mekanik sistemler makine mühendislerin uğraşları içerinde yer alır. Makine mühendisliğinin uzmanlık alanları; enerji teknolojileri, yanma sistemleri, akustik sistemler, ses ve mekanik titreşim kontrolü, akışkanlar mekaniği, mekatronik sistemler, imalat, bilgisayar destekli mühendislik, mühendislik projeleri yönetimi, kalite yönetimi, fabrika organizasyonu, süreç yönetimi gibi alanlardır.
Bölüm Tanıtım Kataloğu için tıklayınız.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 2008-2009 eğitim-öğretim yılında lisans, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında ise yüksek lisans eğitim-öğretimine başlamıştır. 2021 yılında doktora programı açılmıştır. Bölümümüzde eğitim dili Türkçedir.
Makine Mühendisliği Bölümü’nün Lisans Programı, her biri 30 AKTS değerinde 8 yarıyıldan oluşan 4 yıllık bir programdır. Bir AKTS, öğrencinin her yarıyıl için 30 saatlik iş yükünü ifade eder. Bölümümüz 7 Profesör, 2 Doçent, 2 Dr. Öğretim Üyesi ve 5 Araştırma Görevlisinden oluşan genç, dinamik ve yetkin akademik kadroya sahiptir. Bölümümüz; Konstrüksiyon ve İmalat, Enerji, Makine Teorisi ve Dinamiği, Mekanik ve Termodinamik olmak üzere 5 Anabilim Dalından oluşmaktadır.
Bölümümüz öğretim elemanları tarafından ulusal (TÜBİTAK, DPT, BAP vs) ve çeşitli uluslararası bilimsel projeler yürütülmektedir. Ayrıca ülkemizin önde gelen kurum ve kuruluşları ile ortak proje çalışmaları yapılmaktadır.
Düzey-Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) ve Verilen Derece Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LİSANS DERECESİ verilecektir.
MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ lisans programı 240 AKTS kredisinden oluşan 4 yıllık bir programdır. Program, Bologna Süreci’nin “Yükseköğretimde Avrupa Yeterlilikler Üst Çerçevesi (QF-EHEA)”'nde tanımlanan “Birinci Düzey (First Cycle)” ile “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)” nde tanımlanan "6. Düzey" yeterlilikleri için belirlenmiş olan AKTS kredi koşullarını ve düzey yeterliliklerini; ayni zamanda, “Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikler Çerçevesi (EQF-LLL)” nde tanımlanan "6. Düzey" yeterliliklerini sağlamaktadır.
Makine Mühendisliğinin Eğitim Amaçları
Kullanılan Eğitim-Öğretim Yöntemlerinden Örnekler
Bölümümüzde Enerji, Termodinamik, Konstrüksiyon İmalat, Mekanik, Makine Teorisi ve Dinamiği olmak üzere 5 ana bilim dalı bulunmaktadır.
Bölümümüzde 8 Profesör, 1 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi ve 4 Araştırma Görevlisi olmak üzere 15 öğretim elemanı görev yapmaktadır.
Bölümümüzde: